šrouby a matice, baví nás velice
Spojovací materiál na dřevo
15.10.2020

Spojovací materiál na dřevo

Při práci s jakýmkoliv materiálem každý nevyhnutelně dorazí do bodu, kdy je potřeba spojit díly nejen k sobě navzájem, ale i k dalšímu materiálu. Zaměřme se nyní na spojení dřevěných materiálů a výběr vhodného spojovacího materiálu do dřeva nejen pro tesaře profesionály, ale i pro domácí kutily.

Správný výběr spojovacího materiálu do dřeva je zásadní

Ať už pod Vašima rukama rostou krovy domů, zahradní domky, pergoly, altány, stání pro automobily, ploty, okrasné mosty a další dřevostavby nebo si jen chcete zkrášlit zahradu či dům, na vhodně vybraném a kvalitním spoji dřevěných dílů bude bezpochyby záviset nejen pevnost a dlouhá životnost celého díla, ale nebude zanedbána ani stránka estetická. Proto je správný výběr spojovacího materiálu do dřeva naprosto zásadní.

Hřebíky

Nejsnazší a nejrychlejší spojením dřevěných dílů je pomocí hřebíků. Vzniká tak nerozebíratelný spoj, který je však vhodný jen pro nízká zatížení. Existuje mnoho různých typů hřebíků, které se liší především tvarem a účelem použití.
Nejpoužívanější typy hřebíků jsou hřebíky stavební, konvexní, šroubové, kolářské, čalounické, zámečnické, kalené, hřebíky do krytiny, do zdiva a betonu, můžeme k nim zařadit i telegrafické svorky a vichrové spony.

Více o hřebíkách 

Vruty do dřeva, univerzální vruty

Spojování dřevěných dílů pomocí vrutů zajišťuje větší pevnost spoje než za použití hřebíků. Výsledkem je odolný a především rozebíratelný spoj. Vruty do dřeva jsou vyrobeny z kvalitní oceli a opatřeny ostrou špičkou, díky níž není nutné předvrtání - vrut si v materiálu sám za pomocí tlaku a otáčení závitu vyřízne závit.

Jedním ze základních rozlišení vrutů je podle tvaru jejich hlavy, nejpoužívanější jsou vruty s hlavou šestihrannou, zápustnou, čočkovou, půlkulatou nebo půlkulatou s límcem.
Vruty jsou opatřeny drážkou plochou, křížovou (POZIDRIVE), kombinovanou (QUADREX) nebo drážkou TORX, mohou mít částečný závit nebo závit po celé délce.
Standardizované vruty do dřeva nalezneme pod normami DIN 95 (čočková hlava), DIN 96 (půlkulatá hlava), DIN 97 (zápustná hlava), DIN 571 (šestihranná hlava).

Více o vrutech do dřeva

Vruty konstrukční

Jsou dalším, v poslední době hojně používaným typem, které nahrazují běžné vruty zejména u nosných konstrukcí, kde jsou vyžadovány kvalitní spoje při vysokém zatížení. Vyrábí se ve variantách se zápustnou hlavou, opatřenou ještě frézovacími drážkami ve spodní části k usnadnění jejího zahloubení do materiálu, s plochou talířovou hlavou, popřípadě se šestihrannou hlavou. Vruty konstrukční jsou opatřeny řeznou špičkou a frézovacím segmentem na těle. Díky těmto konstrukčním prvkům a drážce TORX, která minimalizuje přeskakování bitu v drážce, se vruty používají bez předvrtání s minimálním vynaloženým úsilím. Tesařské vruty jsou certifikovaný výrobek s garancí stálé kvality, na hlavě opatřeny ražbou s uvedením délky vrutu.

Vruty terasové

Jak už sám název napovídá, jsou speciálně uzpůsobeny pro pokládku teras. Důraz je u nich kladem především na estetickou stránku, aby vruty nepůsobily rušivě a dotvářely celkový vzhled terasy, samozřejmě při zachování kvalitního spoje.
Vruty terasové mají většinou zápustnou hlavu s rovnou nebo zaoblenou plochou nebo stupňovanou válcovou hlavou, mohou být opatřeny frézovacím segmentem na těle pro snížení rizika naštípnutí materiálu, frézovacími drážkami na hlavě pro dokonalé zahloubení do materiálu a dalším konstrukčním prvkem může být řezná špička nebo špička s vrtákem. Vruty jsou opatřeny drážkou TORX pro snadnou montáž.

Vruty pro výrobu nábytku

Tvoří speciální skupinu vrutů, používaných v truhlářských dílnách. Do této skupiny řadíme nábytkové vruty, vruty konfirmáty, eurovruty, kombivruty, spojovací články

Tesařské kování

Tesařské kování tvoří samostatnou skupinu spojovacích prvků, bez kterých se při stavbě střech nebo dřevostaveb neobejde žádný profesionál, oblibu ale čím dál více nachází i u domácích kutilů pro svou variabilitu a snadné použití.
Tato skupina obsahuje nepřeberné množství komponentů jako jsou spojovací desky a pásky, styčníkové desky děrované nebo s hroty, trámové a kotvící botky, kotevní patky typu L nebo U, patky pilířů, třmeny, úhelníky bez prolisu nebo s prolisem, rohovníky, T-spojky, klíny, kotvící hroty, velkoplošné podložky, ozubené podložky BULLDOG, zavětrovací prvky

Vruty do sádrokartonu

Vruty do sádrokartonu můžeme okrajově zařadit do kategorie spojovacího materiálu do dřeva, se svým hrubým závitem COARSE se používají k upevňování sádrokartonových desek na dřevěné konstrukce.

Zemní vruty

Ač nejsou primárně určeny do dřeva, většina moderních dřevostaveb se bez nich neobejde. Plně nahrazují pracné a časově náročné betonování v oblasti základů u jednoduchých dřevostaveb jako jsou pergoly, altány, stání pro automobily, prolézačky a houpačky pro děti nebo plotové sloupky. Stačí vybrat správný typ zemního vrutu, který odpovídá charakteru stavby (vrut s přírubou, pro hranol, pro trubku…) a bez použití rýče, pouze za pomoci instalačního nástroje (někdy stačí i roxorová tyč) zavrtat vrut do země. Vrut při zavrtání stlačí a zhutní zeminu ve svém okolí tak, že vznikne pevný základ.

zemní vruty

Chci nezávazně poptat 

Máte dotazy?

Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás. Případně nás navštivte v našich prodejnách v Hradci Králové nebo v Pardubicích.

s čímkolivnás neváhejte kontaktovat