šrouby a matice, baví nás velice
Hřebíky - nejjednodušší řešení
29.10.2020

Hřebíky - nejjednodušší řešení

Nejrychlejší a nejsnazší spojení dřevěných dílů nebo dílů z materiálů na bázi dřeva je pomocí hřebíků. Vzniká tak nerozebíratelný spoj, který je však vhodný jen pro nízká zatížení.

Existuje mnoho různých typů hřebíků, které se liší především tvarem a účelem použití.

Hřebík stavební

Hřebík stavební je bezesporu nejpoužívanější typ hřebíků, bez kterého se neobejde žádná dřevěná stavba. Jsou vyráběny v různých tloušťkách a délkách, používají se na spojování dřevěných prken, krokví, střešních latí, kontralatí atd.

Hřebík konvexní (kroužkový)

Je dalším hojně využívaným typem hřebíku, který je specifický vyválcovanými „kroužky“ na dříku. Ty výrazně zvyšují pevnost spoje a proto se tento typ hřebíků používá na sbíjení palet či jiných dřevěných obalů (proto se jim také říká lidově „paleťáky“) nebo ke kotvení tesařského kování. Konvexní hřebík vyniká větší odolností proti vytažení než stavební hřebík.

Hřebík šroubový ( kroucený)

Je podobným typem hřebíku jako hřebík konvexní, jen má na dříku vyválcovanou šroubovici. I tento typ hřebíku je svou konstrukcí určen především k výrobě dřevěných obalů, určených na větší nosnosti či pro kotvení stavebního kování z důvodu požadavku na vysokou pevnost a trvanlivost spoje.

Hřebík do krytiny

Lidově „lepeňáky“, „lepenáče“, „téráky“ či „papíráky“ jsou hřebíky používané, jak již sám jejich název napovídá, na připevňování střešních krytin, především lepenky, kanadských šindelů, asfaltových pásů, ale i fólií, igelitů či jiných jemných materiálů. Velká plochá hlava hřebíků do krytiny zabraňuje vytrhávání materiálů z podkladu.

Kalené hřebíky

Jsou určeny pro spojování tvrdých materiálů (OSB desky, dřevotříska, překližka, lamino) a jsou uzpůsobeny těmto odolným materiálům zakalením.

Kolářské hřebíky

Lidově nazývané také „vágnerky“. Vyznačují se malou hlavičkou a jsou používány zejména k připevňování palubek a různých druhů lišt.

Dalšími typy hřebíků jsou hřebíky speciální - čalounické, zámečnické, do zdiva a betonu, do této skupiny můžeme zařadit i telegrafické svorky na připevňování pletiv a drátů a vichrové spony, používané jako upevňovací prvek na střechy.

Za zmínku stojí také hřebíky, uzpůsobené svým balením do pneumatických, plynových nebo AKU hřebíkovaček. Jsou balené v pásu, spojené buď drátkem, plastem nebo papírem. Bez hřebíkovaček se dnes již neobejde žádná firma či řemeslník, zabývající se výrobou palet, beden, dřevěných obalů či nábytku. Hřebíkovačky jsou také hojně využívány při montážích dřevěných konstrukcí střech, zateplovacích desek, obkladových palubek a lišt.

Většinu výše zmíněných typů hřebíků vedeme na našich skladech nebo je můžeme zajistit u našich dodavatelů.

Chci nezávazně poptat

Máte dotazy?

Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás. Případně nás navštivte v našich prodejnách v Hradci Králové nebo v Pardubicích.

s čímkolivnás neváhejte kontaktovat