šrouby a matice, baví nás velice
Vruty do dřeva a materiálů na bázi dřeva
29.9.2020

Vruty do dřeva a materiálů na bázi dřeva

Spojování dřevěných dílů pomocí vrutů do dřeva zajišťuje větší pevnost spoje než za použití hřebíků. Výsledkem je odolný a především rozebíratelný spoj.

Vrut si v materiálu ostrou špičkou sám za pomocí tlaku a otáčení závitu vyřízne závit, přesto je v některých případech (především u tvrdších a houževnatějších materiálů) doporučeno předvrtání otvoru s menším průměrem než je průměr použitého vrutu, do kterého bude vrut naveden.

Jak rozlišujeme vruty do dřeva?

Kromě účelu jejich použití je jedním ze základních rozlišení vrutů do dřeva jejich konstrukce – především tvar jejich hlavy a drážka.

Vrut se šestihrannou hlavou

Vrut se šestihrannou hlavou je standardizován dle normy DIN 571. Lidově jsou tyto vruty nazývány „podstavcové“ neboli „podstaváky“. Nejběžnější použití těchto vrutů je ve spojení s hmoždinkou pro kotvení do zdiva či betonu nebo pro připojení desek na konstrukční prvky dřevostaveb.

Vruty do dřeva s plochou drážkou

Naleznete je pod normami DIN 95 (čočková hlava), DIN 96 (půlkulatá hlava) a DIN 97 (zápustná hlava). Vruty do dřeva s plochou drážkou se používají všude tam, kde je kladen důraz především na estetickou stránku a je požadován původní vzhled, například při renovaci starého nábytku.

Univerzální vruty (uni vruty) s křížovou drážkou

Jsou nejpoužívanějším typem vrutů nejen u řemeslníků, ale i profesionálů. Nejběžnější jsou vruty s hlavou zápustnou, půlkulatou nebo půlkulatou s límcem (pro zvětšení dosedací plochy), jsou opatřeny křížovou drážkou (POZIDRIVE) a mohou mít částečný závit nebo závit po celé délce. Univerzální vruty mají široké použití a jsou určeny pro práci se dřevem, dřevotřískou, překližkou, OSB deskami, ale i plasty a lehkými stavebními materiály.
V poslední době je křížová drážka nahrazována drážkou TORX, která výrazně redukuje přeskakování bitu v drážce vrutu a umožňuje efektivnější přenášení síly na utahovaný vrut. Dalším možným typem drážky je QUADREX, která je kombinací drážky čtvercové a křížové.

Vruty konstrukční (tesařské)

Vruty konstrukční jsou dalším, v poslední době hojně používaným typem, které nahrazují běžné vruty zejména u nosných konstrukcí, kde jsou vyžadovány kvalitní spoje při vysokém zatížení. Používají se především pro spoje na bázi dřeva (dřevěný masiv, OSB desky, dřevotřískové desky,…), jsou vhodné pro všechny druhy dřevěných konstrukcí (střešní konstrukce, zahradní domky, pergoly, altány, stání pro automobily, ploty…). Vyrábí se ve variantách se zápustnou hlavou (opatřenou ještě frézovacími drážkami ve spodní části k usnadnění jejího zahloubení do materiálu), s plochou talířovou hlavou (s velkou dosedací plochou, odpadá tak použití dalších podložek), popřípadě šestihrannou hlavou. Vruty jsou opatřeny řeznou špičkou a frézovacím segmentem na těle. Díky těmto konstrukčním prvkům a drážce TORX, která minimalizuje přeskakování bitu v drážce, se vruty používají bez předvrtání s minimálním vynaloženým úsilím.
Konstrukční vruty se vyrábí z kvalitních zušlechtěných ocelí, ošetřených vůči korozi galvanickým pozinkováním. Finální nános kluzného laku výrazně redukuje tření a působí jako další vrstva proti korozi.
Tesařské vruty jsou certifikovaný výrobek s garancí stálé kvality, jsou na hlavě opatřeny ražbou s uvedením délky vrutu.

Vruty terasové

Jak už sám název napovídá, vruty terasové jsou speciálně uzpůsobeny pro pokládku teras. Důraz je u nich kladen především na estetickou stránku, při zachování kvalitního spoje.
Vzhledem k používaným materiálům na stavbu terasy (tropické dřeviny s vysokým obsahem tříslovin jako Bangkirai, Massaranduba, Merbau, Teak…) a vlivu okolního prostředí (chlorovaná voda z bazénu, posypová sůl…) jsou doporučenými materiály terasových vrutů především nerezi A2, A4 nebo speciálně kalená nerez C1. Vruty jsou navrženy tak, aby působily co nejméně rušivě na povrchu terasy, mají většinou zápustnou hlavu s rovnou nebo zaoblenou plochou nebo stupňovanou válcovou hlavou.

Vruty mohou být opatřeny frézovacím segmentem na těle (pro snížení rizika naštípnutí materiálu), frézovacími drážkami na hlavě (pro dokonalé zahloubení do materiálu) a dalším konstrukčním prvkem může být řezná špička nebo špička s vrtákem. Vruty jsou opatřeny drážkou TORX pro snadnou montáž.

Vruty pro výrobu nábytku

Zahrnují speciální skupinu vrutů, používaných především v truhlářských dílnách při výrobě nábytku. Do této skupiny řadíme nábytkové vruty, vruty konfirmáty, eurovruty, kombivruty, spojovací články…, nejčastěji se jich využívá při spojování dřevotřískových desek korpusů, uchycení výsuvů a kování

Široký sortiment výše uvedených produktů vedeme na našich skladech nebo je můžeme zajistit u spolehlivých dodavatelů.

Chci nezávazně poptat

Máte dotazy?

Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás. Případně nás navštivte v našich prodejnách v Hradci Králové nebo v Pardubicích.

 

s čímkolivnás neváhejte kontaktovat