šrouby a matice, baví nás velice
Terasové vruty
9.8.2020

Terasové vruty

Správná volba spojovacího materiálu při pokládce je základ pro dlouhodobě funkční a krásnou terasu. Chystáte se pokládat terasu a nejste si jisti, jaké terasové vruty jsou nejvhodnější?

Především je třeba si říct, že z hlediska dlouhé životnosti terasy je prvním krokem výběr správného typu dřeva. Ideální je dřevo tvrdé, které se vyznačuje odolností vůči povětrnostním vlivům, vysokou hustotou a stabilitou. Mezi takové typy patří sibiřský modřín, letní dub, akát, ale především tropické dřeviny jako Bangkirai, Massaranduba, Merbau, Teak, popřípadě tepelně modifikované dřevo (např. thermo borovice) nebo WPC materiály (ze směsi plastu a dřeva). A jaké terasové vruty k nim vybrat? 

Výběr správných terasových vrutů je důležitý

A stejně tak, jako je třeba vybírat správný materiál na terasu, je nutná správná volba spojovacího materiálu - typu terasového vrutu a jeho materiálu.

Při správně zvoleném typu a materiálu vrutu bude zajištěna nejen dlouhodobá funkčnost spoje, ale i jeho estetická stránka. V opačném případě může dojít v krátkém čase k mechanickému poškození vrutů, korozi hlav vrutů nebo ke znehodnocení samotných dřevěných materiálů - například k nevzhlednému zabarvení dřeva v okolí hlavy vrutů.

Faktory správného výběru spojovacího materiálu pro pokládku terasy

Obecně jsou vruty v terasách vystaveny nejen mechanickému namáhání (namáhání konstrukce její vlastní hmotností, provozním zatížením, ale především objemovými změnami při rozpínání nebo naopak sesychání materiálu. Na vruty v terasách mohou dále působí vnější vlivy (povětrnostní podmínky, okolní prostředí,…), chemikálie (např. posypové soli, chlorované voda z bazénu, … ) a i samotný materiál zvolených dřevěných desek (vysoký obsah tříslovin, obsažených v tropických dřevinách).

Proto je potřeba při výběru vhodného spojovacího materiálu zohledňovat všechny tyto faktory.

Materiálové varianty vrutů (nerezové, ocelové) pro pokládku teras

Než přistoupíme k doporučení jak vybrat vhodný typ vrutu - nerezové či ocelové, uvedeme přehled možných materiálů, ze kterých jsou vruty vyráběny:

Vruty ocelové, povrchově upravené - se pro použití pokládky teras nedoporučují - vruty jsou sice dostatečně pevné, aby odolávaly mechanickému namáhání, ale povrchová úprava nezajišťuje dlouhodobou odolnost vůči vnějším vlivům, ať už se jedná o vlivy povětrnostní, vlivy okolního prostředí nebo samotných dřevěných materiálů.

Vruty z nerezi třídy A (A2, A4) - při volbě materiálu vrutu je vždy nutné zohlednit agresivitu prostředí. Materiál A2 má nižší odolnost vůči kyselinám a solím, proto je u dřevin bohatých na třísloviny vhodnější použít nerezovou ocel A4, která má zvýšenou odolnost vůči kyselinám. Vlastní použití vrutů z austenitických ocelí (nerez A2, A4) s sebou ale přináší jisté komplikace. Vruty mají sice dobrou korozní odolnost, ale velmi špatné mechanické vlastnosti. Budeme-li je chtít použít bez předvrtání, pak je zde vysoké riziko ukroucení vrutů. Proto při používání vrutů z nerezu A2, A4 doporučujeme předvrtávat a zahlubovat. Předvrtání zajistí bezpečné zašroubování vrutů a zabrání prasknutí dřeva, zahloubení přispívá k lepšímu vzhledu spoje.

Vruty z nerezi třídy C (C1), kalené - jsou tepelně zpracovávány a proto mají podobné mechanické vlastnosti jako vruty z oceli. Tyto vruty jsou schopny přenášet vyšší krouticí moment než vruty z nerezových ocelí třídy A. Jejich nevýhodou je nižší odolnost vůči kyselinám a solím. Nejsou tedy vhodné do dřevin s vysokým obsahem tříslovin.

Různé způsoby pokládky - různé tvary vrutů

V případě, že zvolíte způsob pokládky, při níž budou vruty viditelné, by hlava vrutu měla být zahloubena v jedné rovině s povrchem dřevěné desky, aby vrut nevyčníval. Doporučujeme vruty se zápustnou kuželovou hlavou s rovnou nebo zaoblenou plochou, popřípadě s válcovou hlavou stupňovanou.

U obou těchto typů hlav doporučujeme otvor pro vrut předvrtat a zahloubit – předejde se tím možným otřepům materiálu kolem hlavy vrutu a dojde ke stejnoměrnému zapuštění hlavy vrutu. Vruty jsou opatřeny drážkou TORX pro snadnou montáž a mohou mít na těle frézovací segment pro snížení rizika naštípnutí materiálu. Také geometrie špičky s řeznou rýhou nebo vrtákem je přizpůsobena práci s odolnými materiály. Vruty se zápustnou kuželovou hlavou mohou být opatřeny ještě frézovacíni drážkami, zajišťujícími dokonalé zahloubení vrutu do materiálu.

V případě požadavku na „neviditelné“ spojení dřevěných desek s konstrukcí je možné zvolit z mnoha různých typů systémů pokládky (např. pomocí hliníkových lišt, plastových kluzáků, … ). Při použití těchto systémů pokládky se používají vruty jak se zápustnou hlavou, tak s hlavou válcovou nebo zaoblenou, dle doporučení výrobce daného systému.

Použití speciálních dílů snižuje namáhání vrutů na „střih“

Při rozpínání nebo sesychání terasových materiálů hrozí zvýšené riziko „ustřihnutí“ vrutů v místě posunu terasové desky na podkladové konstrukci. Použitím speciálních dílů jako je terasová lišta, terasová hvězda nebo terasový kluzák se toto riziko výrazně sníží.
Terasová lišta - je vyrobeny z tvrdého plastu a vytváří 10-13 mm širokou mezeru mezi nosníkem podkladové konstrukce a spodní stranou terasové desky. Vruty tak mají ve vzniklém prostoru možnost pohybu při změně materiálu v důsledku bobtnání a sesychání dřeva.

Terasová hvězda - nejenže zajišťuje mezeru mezi podkladovou konstrukcí a terasovými deskami, ale současně slouží i pro nastavení požadované mezery mezi jednotlivými deskami. Je složena ze dvou dílů - podkladový díl ve tvaru hvězdy zůstává mezi konstrukcí a deskami, montážní trn se po vymezení mezery a upevnění desky odstraní.

Terasový kluzák - je součástí „neviditelného“ spojení desek s podkladovou konstrukcí. Jedná se o díl z tvrdého plastu, opatřený pružnou středovou částí, která se pohybuje stejně jako se rozpíná nebo sesychá terasová deska.

Máte otázky nebo potřebujete poradit?

Jsme tu pro vás, neváhejte nás kontaktovat, rádi vám zodpovíme vaše dotazy nebo pomůžeme vybrat ten správný spojovací materiál pro vaši terasu.

Chci nezávazně objednat 

s čímkolivnás neváhejte kontaktovat