šrouby a matice, baví nás velice
Spojovací materiál s nemetrickými závity
30.1.2023

Spojovací materiál s nemetrickými závity

Spojovací materiál nemusí být opatřen pouze metrickým závitem, setkáme se také se šrouby a maticemi s různými nemetrickými závity.

U spojovacího materiálu se jedná především o nejběžnější v USA používaný závit UNC (Unified National Coarse - unifikovaný palcový hrubý závit) a UNF (Unified National Fine - unifikovaný palcový jemný závit), popřípadě 8UN.

Dalším možným nemetrickým závitem spojovacího materiálu je v UK používaný závit BSW (British Standard Whitworth - Whitworthův závit) nebo BSF (British Standard Fine - Whitworthův závit

Nemetrické závity mají průměr v palcích

Rozměry nemetrických závitů se udávají průměrem v palcích s uvedením stoupání TPI (thread per inch - počet závitů na jeden palec/„inch“ = 25,4 mm), narozdíl od stoupání (P) u metrických závitů, které je definováno jako vzdálenost mezi dvěma vrcholy závitu.

Délka šroubu se uvádí v palcích, ale je možné uvést délku i v milimetrech.

Chci si objednat

Spojovací materiál s UNC, UNF závity

Unified National Coarse se zkratkou UNC značí unifikovaný palcový hrubý závit, nejběžnější typ závitu v USA. Unifikované palcové závity mají vrcholový úhel závitu 60°. Verze s jemným stoupáním tohoto typu závitu je značena zkratkou UNF (Unified National Fine).

Spojovací materiál s tímto závitem se značí typem závitu (UNC, UNF), průměrem v palcích a počtem závitů na palec, např: UNC 1/2“-13, UNF 1/2“-20

U spojovacího materiálu s průměry většími než 1“ se můžeme setkat se závitem 8UN, kde stoupání je u všech průměrů stejné - 8 závitů na palec/“inch“, např: 8UN 1.1/2“-8, 8UN 2.1/4“-8

U spojovacího materiálu s průměry menšími než 1/4“ jsou závity značeny jako No.0 - No.12, např.: UNC No.8-32

Normy, se kterými se můžeme setkat u spojovacího materiálu s UNC, UNF závity:

  • ASME B18.2.1 – šrouby se šestihrannou hlavou
  • ASME B18.2.2 – matice šestihranné
  • ASME B18.3 – šrouby s vnitřním šestihranem

Šrouby a matice s UNC nebo UNF závity můžeme nabídnout z oceli Gr. 2, Gr. 5 (~ 8.8), Gr. 8 (~ 10.9), L9 (~ 12.9), bez povrchové úpravy nebo pozinkované, popřípadě z nerezové oceli (AISI 304, AISI 316).

Spojovací materiál s BSW, BSF závity

BSW (British Standard Whitworth) s vrcholovým úhlem závitu 55° byl nejběžněji používaný hrubý závit pro spojovací materiál v UK. Verze s jemným stoupáním tohoto typu závitu je značena zkratkou BSF (British Standard Fine). Ačkoli se tento závit stále ještě používá, v důsledku globální tendence bývá nahrazován závity metrickými.

Spojovací materiál s tímto závitem se značí typem závitu (BSW, BSF), průměrem v palcích a počtem závitů na palec, např: BSW 1/2“-12, BSF 1/2“-16

Normy, se kterými se můžeme setkat u spojovacího materiálu s BSW, BSF závity:

  • BS 1083 – šrouby se šestihrannou hlavou a šestihranné matice

Chci vidět další produkty 

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

s čímkolivnás neváhejte kontaktovat