šrouby a matice, baví nás velice
Bezpečnostní spojovací materiál
17.2.2023

Bezpečnostní spojovací materiál

V případě, že je potřeba zabránit neoprávněné manipulaci u šroubového spoje, vedoucí k poničení konstrukce nebo ke krádeži, se hojně používá spojovací materiál s bezpečnostními prvky.
Jedná se především o šrouby se speciálními druhy drážek, vyžadujícími použití odpovídajícího nástroje nebo šrouby a matice, u kterých dojde po překročení maximálního dotažení k „ustřihnutí“ montážní části.

Spojovací materiál má široké využití

S takovými prvky se můžeme setkat na mnoha místech - v automobilovém průmyslu, na letištích a nádražích, ve věznicích, u signalizace v dopravě, u městského mobiliáře, různých oplocení atd.
Některé z těchto typů aplikací je možné za pomoci odpovídajícího nástroje demontovat, jiné jsou trvalé a demontáž již není možná.

Tento druh spojovacího materiálu je nabízen především z nerezových materiálů, u šroubů s metrickým závitem nebo závitem do plechu, s půlkulatou nebo zápustnou hlavou.

Chci si vybrat spojovací materiál 

Nejčastěji používané bezpečnostní prvky u spojovacího materiálu:

  • Systém TWO HOLE (nebo také SNAKE EYE či PIG NOSE) má na hlavě dva otvory, k instalaci je potřebný nástroj se dvěma kolíky. Spoj je možné za pomoci tohoto nástroje i demontovat.
  • Šrouby s vnitřním šestihranem (IMBUS) a bezpečnostním čepem - tato drážka zabraňuje demontáži pomocí standardních šestihranných nástrojů.
  • Šrouby s drážkou TORX a bezpečnostním čepem - jedná se o stále populárnější bezpečnostní drážku, především kvůli rychlé a snadné instalaci.
  • Systém ONE WAY je speciální drážka, která může pracovat pouze ve směru hodinových ručiček. Instaluje se pomocí standardního plochého šroubováku, nejsou potřeba žádné speciální nástroje. Drážka ale neumožňuje demontáž.
  • Dalším typem nedemontovatelného spoje jsou tzv. ulamovací šrouby a matice. Jak šroub, tak matice má šestihrannou montážní část, která se po překročení maximálního dotažení „odstřihne“. Instalace je možná pomocí standardního šestihranného klíče. Po instalaci zůstane nad povrchem kužel, odolný proti neoprávněné manipulaci.

Chci nezávazně objednat 

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

s čímkolivnás neváhejte kontaktovat